Visie

PUUR in vormgeving

De kracht van het ontwerp moet liggen in de maat en schaal van het volume en de ruimte. Alle andere architectonische middelen, zoals bijvoorbeeld materialen en kleuren zijn ter ondersteuning hiervan. De kern is om het volume terug te brengen tot haar essentie, te ontdoen van het overbodige, zonder dat het saai wordt. Dit bepaalt in de basis het gevoel bij een bouwwerk.

PUUR in materiaalgebruik

‘Pure beleving’ ontstaat door een optelsom van al onze zintuiglijke prikkelingen. Horen, zien, voelen en ruiken worden beïnvloed door materiaalgebruik. Materialen horen te passen bij het doel waarvoor ze worden ingezet. Aspecten als kleur (verkleuring), textuur, reflectie, temperatuur en natuur bepalen de sfeer. De spanning van een ontwerp wordt versterkt door het contrast tussen materialen zoals glas, staal en beton in hun brute verschijningsvorm. Sterkte, verwerkbaarheid en onderhoud maken de keuze voor materiaalgebruik compleet. Bij de keuze voor materiaal gaat de voorkeur uit naar natuurproducten, die met ambachtelijk en groot vakmanschap zijn verwerkt, zoals hout, metselwerk en natuursteen.

PUUR in detail

De architect Jen Alkema zei ooit: “details dienen niet louter ter versiering, maar zijn de sleutel tot de architectuur als geheel”. Hij is, bij het ervaren van een ruimte, gefascineerd door het potentiële effect van een detail, door de uitdrukkingskracht ervan. De visie van BUREAU PUUR is dat het detail een afgeleide moet zijn van het totaalconcept en dient ter ondersteuning, zodat het geheel aan kracht zal winnen.

Bekijk hier de projecten van BUREAU PUUR.